26.6.16

αμπελοφυλλο-συνταγή...

Εδώ και πολύ καιρό, θέλω να ανεβάσω μια συνταγή μαγειρικής (ως λάτρης του καλού φαγητού), αλλά κάποια απρόοπτα (ευχάριστα) και κάποιες νέες ασχολίες (π.χ. crocheting) με άφησαν πίσω!

Η συνταγή νοστιμότατη, αλλά αρκετά μπελαλίδικη..
Ντολμαδάκια παραδοσιακά, με μια δόση Κρητικής νότας.

Δεν ξέρω πώς αγαπάτε εσείς τα ντολμαδάκια, αλλά εγώ τα φτιάχνω χωρίς κιμά και χωρίς μπαχάρια ή αρωματικά βότανα.
Οι φωτογραφίες δεν είναι και πολλές μιας και κάθε που έπρεπε να φωτογραφίζω, έπρεπε αμέσως να σαπουνίζω χέρια κλπ...

Το μόνο που δε μπορώ να σας γράψω, είναι οι ακριβείς ποσότητες μιας και αυτά γίνονται με το μάτι (κατ' εμέ) και ανάλογα τα φύλλα που διαθέτετε.

Ας ξεκινήσουμε με τη διαδικασία.

Αρχικά, πλένουμε τα αμπελόφυλλα προσεκτικά και τα τοποθετούμε σε ένα λεκανάκι, κόβοντας τα κοτσανάκια.
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και ρίχνουμε λίγα λίγα τα αμπελόφυλλα ίσα να ζεματιστούν.
Δηλαδή από το βαθύ λαχανί χρώμα τους, να αποκτήσουν ένα λαχανοκίτρινο. 
Μπορείτε πχ να βουτάτε στο ζεματιστό νερό 10-10 και να βγάζετε.



Πιάνετε με σουρωτή κουτάλα τα αμπελόφυλλα και τα τοποθετείτε σε ένα σουρωτήρι.
Τα αφήνετε να κρυώσουν λιγάκι ώστε να μπορέσετε να τα ξεχωρίσετε ένα ένα και να τα στρώσετε γύρω από το λεκανάκι που έχετε ετοιμάσει τη γέμιση.


Πάμε τώρα για τη γέμιση.
Στη γέμιση θα βάλουμε ό,τι συνήθως βάζουμε και στα γεμιστά. 
Όλα τριμμένα στο μπλέντερ. 
Θα χρειαστούμε κολοκύθι, μελιτζάνα, καρότο, μαϊντανό, αγκινάρα, ντομάτα, φρέσκο κρεμμυδάκι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λίγο ρίγανη, και ρύζι για γεμιστά.

Προσοχή: στην ποσότητα ρυζιού που θα ρίξουμε, γιατί στο βράσιμο το ρύζι φουσκώνει και δε θέλουμε να γευόμαστε ρύζι! Πιστεύω στις εικόνες φαίνεται η αναλογία καλά.

Μόλις ολοκληρώσουμε τη γέμιση, πιάνουμε ένα ένα το αμπελόφυλλό μας και το βάζουμε στην παλάμη για να προσθέσουμε τη γέμιση. Το φύλλο να είναι γυρισμένο ώστε να βλέπουμε τα νεύρα του. Με ένα κουταλάκι μικρό, βάζουμε στη μέση λίγη γέμιση.
Ρολάρουμε λίγο για να συγκρατηθεί η γέμιση και ξεκινάμε τυλίγοντας τη δεξιά πλευρά προς τα μέσα, ρολάρουμε και πιάνουμε λίγο από την αριστερή προς τα μέσα και τέλος ρολάρουμε για να ολοκληρωθεί το τύλιγμα.
Όσο μπορούμε, σφίγγουμε στο ρολάρισμα τη γέμιση, ώστε να δέσει καλά και να μη μας διαλυθεί.

Στην κατσαρόλα μας, έχουμε στρώσει στον πάτο αμπελόφυλλα και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια μας το ένα δίπλα στο άλλο σε σχήμα "σαλιγκάρι".
Όπως θα δείτε στη φωτό, εγώ έχω γεμίσει και μερικούς ανθούς από κολοκύθι που συνηθίζουμε στην Κρήτη. Η διαφορά με τους ανθούς είναι ότι δεν τους ζεματίζουμε όπως τα αμπελόφυλλα.



















Στίβουμε χυμό από 1-2 λεμόνια και προσθέτουμε από πάνω μαζί με λίγο ελαιόλαδο.



















Προσθέτουμε μια στρώση αμπελόφυλλα και σκεπάζουμε με ένα πιάτο την κατσαρόλα, ώστε να μείνουν στη θέση τους κατά το βράσιμο.
Προσθέτουμε λίγο χλιαρό νεράκι ίσα να σκεπαστούν.



















Βράζουμε στην κατσαρόλα για περίπου 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά (ελέγχουμε πρώτα δοκιμάζοντας αν έχει ψηθεί το ρύζι και έπειτα κλείνουμε τη φωτιά).

Τα ντολμαδάκια μας είναι έτοιμα για σερβίρισμα!



















Καλή απόλαυση!!!


2.6.16

Άνθρωποι με υγρά μάτια...

Άνθρωποι...
Άνθρωποι με υγρά μάτια...

Κάποιοι, δε μπόρεσαν να τα συγκρατήσουν και έγιναν δάκρυα ποτάμι...πλημμύρισαν το μέσα και το έξω τους...
ξέπλυναν τη ντροπή, τη στεναχώρια, τον πόνο τους, τις αμαρτίες και τα λάθη τους...όλα τους.

Άλλοι πάλι, δεν τα άφησαν να πέσουν, τα έπνιξαν μαζί με το κλάμα που θα τους λύτρωνε...τα σφράγισαν εκεί για μια ζωή...
να τους συντροφεύουν στο πέρασμα των χρόνων...ούτε για μια στιγμή δεν τα ελευθέρωσαν...
και η ζωή τους να κυλάει θολή, όπως βλέπουν τα πάντα μέσα από τα υγρά τους μάτια...θολά...

Έτσι όμως, δε βλέπεις καθαρά!
Δε μπορείς να δεις καθαρά!

Η φύση, τα χρώματα, οι άνθρωποι, πρέπει να τα ζεις με διαύγεια...
Τα πάντα να τα ζεις με διαύγεια...

Οι άνθρωποι με υγρά μάτια, δεν είναι πάντα ειλικρινείς...
όχι με σένα...με τον εαυτό τους...
Ψάχνουν να κρυφτούν πίσω από προσωπεία, μπας και γιατρέψουν την ψυχή τους.

Μα δε γιατρεύεις έτσι την ψυχή...έτσι τη βασανίζεις!

Εσύ με τα υγρά μάτια...
Άσε το δάκρυ να κυλήσει.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...