4.7.16

Για όλα όσα συμβαίνουν...

Τι σημαίνει άραγε "καλός άνθρωπος";

Καλός άνθρωπος, σημαίνει...
Άνθρωπος με τρόπους.
Άνθρωπος με αξίες.
Άνθρωπος με ήθος.
Άνθρωπος που σέβεται.
Άνθρωπος που προσφέρει αφιλοκερδώς, χωρίς να του ζητηθεί.
Άνθρωπος που αγαπά.
Άνθρωπος που ξέρει να εκτιμά.
Άνθρωπος που ξέρει να συγχωρεί.
Άνθρωπος που ακούει.
Άνθρωπος που ξέρει να μοιράζεται.
Άνθρωπος που δέχεται τη διαφορετικότητα.
Άνθρωπος πονόψυχος.
Άνθρωπος με ελλατώματα.
Άνθρωπος δοτικός.
Άνθρωπος δίκαιος.
Άνθρωπος καθαρός στην ψυχή.
Και πολλά ακόμη με θετικό (+) πρόσημο.

Άραγε ο καθένας από μας, πόσο καλός άνθρωπος είναι;

Εγώ δεν ξέρω πόσο, ή αν είμαι καλός άνθρωπος... (αυτό ας το κρίνουν οι άλλοι)
Ξέρω μόνο, ότι θέλω να είμαι!

Ακούγοντας όλα αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα που συμβαίνουν (και είναι πολλά δυστυχώς), στον κόσμο αλλά και δίπλα μας, αναρωτιέμαι:
Γιατί κάποιος να μη θέλει να είναι καλός άνθρωπος;

Είναι στάση ζωής; Φιλοσοφία ζωής; Κομπλεξισμός; Ανωτερότητα; Εγωισμός;
Τι από τα παραπάνω, ή μήπως τίποτα;

Ακόμα και να μη θέλουμε όμως να είμαστε καλοί άνθρωποι, τουλάχιστον ας κάνουμε μια προσπάθεια!
Πιστεύω αξίζει τον κόπο.


39 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωωωωωωπ ανανέωση του blog βλεπω με ωραίο κείμενο βλέπω!

    Υ.Γ. Έχω να σου πω μόνο τούτο... Οι άνθρωποι δεν θέλουν να είνα καλοί, γιατί δεν τους αρέσει να είναι καλοί. Ζηλεύουν, φθονούν την ευτυχία του διπλανού τους γιατί κυριαρχεί ο εγωισμός τους.
    Τους πραγματικά καλούς ανθρώπους τους καταλαβαίνεις απο χιλιόμετρα μακριά. Είναι ακομπλεξάριστοι. Μάρεσε πολύ το κείμενο Εύη μου. Φιλιά!

    ΥΓ2 Μην χάνεσαι. Τα είπαμε! Έχω καταντήσει γραφικός!χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απαντάω πριν απαντήσεις. Τελικά δεν χάνεσαι πάρα πολύ! Απλά θέλουμε περισσότερο Εύη ρε παιδί μου!

      Διαγραφή
    2. Ναι, το ανανέωσα και ακόμη προσπαθώ να σου πω την αλήθεια! Δεν θέλουν λες, ε; Είναι πολύ εγωιστικό...πρέπει να βλέπουμε νομίζω και λίγο πέρα από τη μύτη μας κλπ κλπ..ευχαριστώ πολύ Μάκη!!

      Διαγραφή
  3. Μεγάλο θέμα άνοιξες! είναι πολλές οι συνιστώσες που κάνουν έναν άνθρωπο καλό. Είναι όμως και πως έχει γαλουχηθεί. Κάποιες αξίες ακόμη και αν υπάρχουν έμφυτες σε ένα νεογέννητο δεν θα αναδειχτούν αν δεν βρεθεί και το κατάλληλο έδαφος. Αυτό που μας χαρακτηρίζει σαν μεγάλους δεν είναι παρά μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει από το dna μας και έχει καλλιεργηθεί από τα γενοφάσκια μας. Επίσης μην ξεχνάμε την πολλαπλή προσωπικότητα του ανθρώπου, ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να φερθεί τέλεια σε μια περίπτωση και πολύ άσχημα σε κάποια άλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα και είναι πολλές οι συνιστώσες, άλλωστε οι πολλές συνιστώσες διαμορφώνουν τον ανθρώπινο χαρακτήρα.. και θα συμφωνήσω πως η προσωπικότητα ενός ανθρώπου είναι τις περισσότερες περιπτώσεις πολλαπλή όσον αφορά τη συμπεριφορά του... αλλά και πάλι, γιατί να κυριαρχεί τόσο μίσος και κακία; καθένας από μας, αν αγαπούσε λίγο περισσότερο, δε θα ήταν όλα πιο όμορφα;
      Ευχαριατώ για το σχόλιο Μάχη μου, φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  4. Σπουδαίο θέμα! Καλός άνθρωπος με όλα αυτά που αναφέρεις και που σίγουρα είναι χαρακτηριστικά του καλού ανθρώπου δεν υπάρχει πιστεύω. Και εγώ προσπαθώ γιατί θέλω να είμαι καλός άνθρωπος από επιλογή αλλά οι άνθρωποι γενικά δεν θέλουν να είναι καλοί. Αν είσαι δίκαιος πχ θα πας κόντρα στο συμφέρον σου κάποια στιγμή, αν ξέρεις να αγαπάς θα πει ότι δεν είσαι ατομιστής κατά πρώτον και νοιάζεσαι για το χαμόγελο που χαρίζεις στους άλλους. Το να δίνεις χωρίς να περιμένεις να πάρεις είναι δύσκολο πιστεύω. Ο άνθρωπος θέλει, όλο θέλει, μισεί, φθονεί, εκδικείται, είναι πιο εύκολα όλα αυτά Εύη μου. Οι αξίες θέλουν αγώνα και στάση ζωής να τις κατακτήσεις και διατηρήσεις. Βλέπεις πολλούς να το κάνουν;
    Έτσι πιστεύω.
    Καλορίζικο το μπλογκ. Μ'αρέσει και αυτή η εμφάνιση.
    Υπέροχο θέμα
    Να σαι καλά
    Καλημέρααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ναι ίσως δύσκολα συναντάς έως καθόλου! Θα συμφωνήσω πως οι σημερινοί άνθρωποι θέλουν όλο και περισσότερα και στρέφονται στους εύκολους δρόμους! Εύκολη ζωή, εύκολο χρήμα, κλπ.. Δυστυχώς, δεν βλέπω πολλούς, έχεις απόλυτο δίκιο και αυτό με στεναχωρεί αφάνταστα γιατί ο κόσμος δεν ξέρει να εκτιμάει πια! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Άννα, καλή σου μέρα!! :)

      Διαγραφή
  5. Άνοιξες θέμα που με απασχολεί πολύ τελευταία.
    Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι κάποιοι προσπαθούν να βγάλουν μια τέλεια εικόνα για τον εαυτό τους προς τα έξω, αλλά στην ουσία μόνο καλοί άνθρωποι δε γίνονται, ίσως γιατί δεν έχουν βάθος, είναι κενοί άνθρωποι, επιφανειακοί.
    Όλα αρχίζουν από την αγάπη και τελικά είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα το να αγαπάς.
    Πολλά φιλιά, σμουτςςς που λέει και η φίλη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως τους κενούς και επιφανειακούς μπορείς να τους αντιληφθείς εύκολα..οπότε για μένα δεν αποτελούν και παράδειγμα..άλλωστε στα λόγια όλοι καλοί είμαστε, το θέμα είναι τι κάνουμε! Και φυσικά ο καλός άνθρωπος, δεν καυχιέται, ούτε κάνει κάτι για να λέει ο κόσμος, το κάνει πρώτα πρώτα για τον εαυτό του, για να νιώθει ο ίδιος καλά, γιατί ξέρει να αγαπά και τρέφεται από την αγάπη. Πολύ σωστά το θέτεις, η αγάπη αν και θεωρητικά είναι το πιο απλό πράγμα, πρακτικά είναι και το πιο δύσκολο!! Φιλάκια πολλά Ντεμούλα μου, ευχαριστώ για το σχόλιο!

      Διαγραφή
  6. Εύη μου, φιλοσοφία ζωής είναι. Αξίες ζωής είναι. Ιδέες που υπερασπιζόμαστε ο καθένας. Συν τα προσωπικά μας χαρακτηριστικά φυσικά.
    Καλό σου απόγευμα κοπέλα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και άρα κάποιοι δεν τα διαθέτουν ή απλά απέχουν συνειδητά.. ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο, καλό βράδυ! :)

      Διαγραφή
  7. Μεγάλο θέμα θίγεις.
    Δεν πιστεύω πως όλοι θέλουν να είναι καλοί άνθρωποι.
    Προτιμούν να είναι επιτυχημένοι(που σημαίνει πως μπορεί να πατάνε σε πτώματα)...ευτυχισμένοι με τον άντρα που έκλεψαν από την κολλητή τους(ω ναι το έχω βιώσει)να μην έχουν αξίες/ήθος(έτσι όπως το εννοείς εσύ κι εγώ)...να μην δίνουν, να μην μοιράζονται(τα θέλουν όλα για κείνους)να μην ξέρουν να συγχωρούν, να μην δέχονται τη διαφορετικότητα, τα ελαττώματα των άλλων...
    Δεν θέλουν όλοι γλυκιά μου...
    Εγώ προσπαθώ, δεν ξέρω αν είμαι αλλά τουλάχιστον προσπαθώ να μην πληγώνω τους άλλους.
    Να μην κάνω ότι δεν θα ήθελα να μου κάνουν.
    Προσπαθώ να έχω ανοιχτό μυαλό.

    Ελπίζω να μην σε κούρασα, φιλάκια πολλά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον εκεί καταλήγουμε και γι' αυτό πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσει κανείς! Πόσα έχεις βιώσει και συ serenata, πολύ σκληρό πραγματικά και εδώ είναι που η συγχώρεση είναι δύσκολο πράγμα! Το ίδιο έχω και γω στο μυαλό μου - μην κάνεις όσα δε θες οι άλλοι να σου κάνουν! Με αυτό μεγάλωσα.. Φυσικά και δε με κούρασες καθόλου, ίσα ίσα που χαίρομαι πολύ να ακούω σκέψεις, γνώμες και απόψεις.. σε ευχαριστώ πολύ, φιλάκια!!

      Διαγραφή
  8. Αν αξίζει ο κόπος να είμαστε καλοί Άνθρωποι;
    Αυτός ο κόπος κι ανα αξίζει!
    Σχεδόν καθημερινά, με αυτά που βλέπω και ακούω, αναρωτιέμαι "Γιατί κάποιος να είναι τόσο κακός άνθρωπος; Τι κερδίζει;"
    Είμαι θεωρώ καλός άνθρωπος, γιατί δεν εχω κάνει κακό σε άνθρωπος,, ουσιαστικό κακό, όχι δεν έχω στεναχωρέσει κλπ. αντιθέτως μου έχουν κάνει αλλά ποτέ δνε θέλησα να ανταποδώσω. Εξάλλου, η ζωή το κάνει αργά ή γρήγορα!
    Δεν είναι τα λόγια μου, είναι οι πράξεις! Οι πράξεις και η συμπεριφορά δείχνει το καλό των ανθρώπων. Είναι αξία, καθαρή συνείδηση, φωτεινή ψυχή, είναι το νόημα της ζωής και η ύπαρξη του καθενός να είναι καλός άνθρωπος πρώτα απ' όλα για την δική του ψυχή κι ύστερα για τους άλλους.
    Επίσης, δεν θα καταλάβω ποτέ γιατί οι άνθρωποι γίνονται τόσο κακοί, κτήνοι θα έλεγα ανάντια στην διαφορετικότητα και γενικά στις διαφορετικές επιλογές και ζωές των συνανθρώπων τους. Γιατί δνε κοιτάμε πως εμείς οι ίδιοι να βρούμε το νόημα της ύπαρξης μας και την ουσία της ζωής μας και κοιτάμε των άλλων; Από εκεί ξεκινούν πολλά δεινά!
    Έγραψα πάλι πολλά, αλλά πολλές φορές έχω γράψει στο blog μου σκέψεις για τον Ά-νθρωπο.
    Σε φιλώ! Και κοίτα να πράττεις έτσι όπςω εσύ νομίζεις, με ανθρωπιά!
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γω την ίδια απορία έχω! Τι κερδίζει άραγε; Ίσως και οι κακοί να τρέφονται με το μίσος, όπως οι καλοί με την αγάπη! Φυσικά και πρώτα πρέπει να κοιτάζουμε το μέσα μας και όχι να ασχολούμαστε με τους άλλους.. Σε ευχαριστώ Μαράκι μου για όσα έγραψες! Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραίο θεμα και γραφη. Ως συνήθως το αντιμετωπίζουμε επιδερμικά κι αυτό ειναι το κακό!
    Την καλημέρα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Αριάδνη..Πολλά πράγματα δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται όπως τους πρέπει, και ναι, είναι κακό. Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  10. Κοίτα, αν σταθούμε στη θεωρία του εμπειρισμού, πως δηλαδή η ψυχή μας είναι ένας πίνακας άγραφος και γεμίζει με ότι λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της ζωή μας, θα έπρεπε να σου γράψω πως καλοσύνη δεν υπάρχει (στο βαθμό που θα επιθυμούσαμε) επειδή όσοι επιλέξουν τον δρόμο της κακίας έχουν γαλουχηθεί σε αυτόν...
    Είναι όμως τόσο θεωρητικό όλο αυτό...
    Είμαι της άποψης "μην κάνεις αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν και κάνε αυτό που θα ήθελες να σου κάνουν".
    Δυστυχώς, απάντηση δεν έχω να σου δώσω μα προσπαθώ κι εγώ να είμαι καλός άνθρωπος! Ελπίζω να τα καταφέρω!
    ;-)
    ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, Εβονιτουλίνι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Χουανιτάκι..ναι, είναι θεωρητικό και άλλωστε απο τις πράξεις μας κρινόμαστε..συμφωνώ με το "μην κάνεις αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι"..Και να μην τα καταφέρνουμε απόλυτα, αρκεί που προσπαθούμε! Φιλάκια πιλλά, ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  11. Ειπώθηκε και παραπάνω, μα θα το ξαναπώ, γιατί είναι η ουσία πιστεύω!
    Μην κάνεις αυτό που δε θες να σου κάνουν....νομίζω πως κρατώντας αυτόν τον μπούσουλα στη ζωή καταφέρνουμε να μην πληγώνουμε τους άλλους τουλάχιστον και αυτό είναι σπουδαίο πράγμα!
    Με γεια το μπλογκ!
    Πανέμορφο είναι!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Μαράκι είναι το πιο ουσιαστικό! Και αυτό που μας κάνει να προσπαθούμε για το καλύτερο.
      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!!! :) Ευχαριστώ πολύ, φιλάκια πολλά!!

      Διαγραφή
  12. Ολοι μας αυτο θελουμε.... δυσκολο ομως με την λίστα που ανάρτησες χα χα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μεγάλη λίστα, δεν έχεις και άδικο! Χαχχχα..καλά όλοι δεν το θέλουν, πίστεψέ με! Αν το ήθελαν, θα το έκαναν κιόλας..καλή σου μέρα, φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. «Είναι αδύνατο να βελτιωθεί ο κόσμος εάν πρώτα δεν βελτιωθεί ο άνθρωπος.»
    Πλάτων

    Αυτό μου έρχεται στο νου Εύα μου , γιατί πράγματι θέλω να είμαι καλός άνθρωπος μια έννοια που εμπεριέχει πολλές ιδέες αλλά τουλάχιστον να προσπαθώ να μην κάνω στους άλλους ότι δεν θέλω να μου κάνουν όπως είπαν και οι φίλες μας !!
    Καλό καλοκαίρι να έχεις !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά τα έλεγε ο Πλάτων!! Έτσι ακριβώς είναι nikol!! Καλό καλοκαίρι και σε σένα, ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  15. Τη βλάβη στον πλανήτη μας τη κάνει ο άνθρωπος...ευτυχώς όμως που υπάρχουν και οι Άνθρωποι με μεγάλο Α και ο πλανήτης βρίσκει την ισορροπία του! ;-)
    Πάντως σε όλα τα σχόλια σου, μόνο Ανθρώπους βλέπω, μια και "όμοιος, όμοιο έλκει"! :-P
    ΑΦιλάκια πολύ τρυφερά και καλό καλοκαιρινό Σ/Κ θα ευχηθώ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς δε λες τίποτα γλυκιά μαγισσούλα μου!! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το όμορφο σχόλιό σου! Καλή εβδομάδα, φιλάκια πολλά!!!

      Διαγραφή
  16. Αχ Εύη μου... πόσο αλήθεια έχουν τα λόγια σου!!! Ευτυχώς που ακόμα υπάρχουν Άνθρωποι αν και κάποιες φορές τείνω να πιστέψω ότι οι αξίες έχουν μεταμορφωθεί σε μειονεκτήματα στην σύγχρονη κοινωνία που βάλλεται από τόσες πλευρές κι έχει τόσα προβλήματα.
    Καλό είναι να μην ξεχνάμε να έχουμε αξίες γιατί αυτές πρέπει να αφήσουμε στα παιδιά για ένα καλύτερο αύριο!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Κική μου, όντως κάποιες αξίες εχουν μεταμορφωθεί σε μειονεκτήματα και αυτό είναι εμφανές! Δεν πρέπει να ξεχνάμε, γιατί χωρίς αξίες τι σόι άνθρωποι θα ήμασταν!! ευχαριστώ πολύ, φιλάκια πολλά και συγνώμη που καθυστέρησα τόσο πολύ να απαντήσω!

      Διαγραφή
  17. Great post!!!!
    Have a nice day!! and my g+ for you!!!!:)))

    Besos, desde España, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εύη μου, η προσπάθεια να γίνουμε καλοί άνθρωποι θαρρώ ότι σημαίνει ότι ήδη είμαστε.
    Πολύ μου άρεσε το κείμενο σου. Τροφή για σκέψη σε τόσο λίγες και απλές γραμμές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως και να είναι έτσι, ναι! Σε ευχαριστώ πολύ Μάρθα, φιλιά!

      Διαγραφή

keep life simple...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...